texte

Vreau să te schimb(i)!


Prima întâlnire/lună

– Cât e de frumos/frumoasă! – E şi inteligent(ă). – E îmbrăcat(ă) cu gust şi ştie să-şi pună în valoare atuurile. – Aş putea spune că nu văd nici un defect la el/ea.

După ceva vreme

-Cât de plictisitor/oare a devenit! – Iar s-a tuns prea scurt… – Iar nu răspunde. Unde-şi ţine telefonul ăla? – Ţi-am spus de mii de ori! – Iar începem?..

E nevoie de o schimbare

După atâtea momente frumoase petrecute împreună, atâtea promisiuni şi dovezi de iubire, încep să se strecoare „micile nemulţumiri”. Dacă la început toate păreau rupte dintr-un basm şi nimic nu părea să ne deranjeze, cu timpul tot mai multe „neajunsuri” ne sar în ochi şi pun sub semnul îndoielii toate certitudinile noastre de la începuturi.

– Parcă celălalt nu mai ţine cont de părerile mele, mă neglijează, face dinadins lucruri care mă deranjează. – Mai mult, simt că nu sunt respectat(ă) şi mă simt folosit(ă).

– Vreau ca celălalt să se schimbe, să fie ca la început. – Dacă mă iubeşte cu adevărat poate s-o facă.

Adeseori, la început avem tendinţa să arătăm doar partea frumoasă a caracterului nostru. Suntem motivaţi s-o facem, impulsionaţi de sentimente.

Alteori, începutul e învăluit în ceaţă şi observăm numai ce ne place. Vrem ca totul să fie ca la început, când de fapt, nimic nu s-a schimbat de-atunci.

De ce vrei să se schimbe cel de lângă tine?

Când îţi vei răspunde la această întrebare, vei constata că cel de lângă tine nu e singurul egoist. Atunci când celălalt nu se schimbă după nenumărate insistenţe, îl considerăm egoist. Ce urmărim noi atunci când vrem să-l schimbăm pe celălalt? Nu cumva fericirea personală?

De ce NU se schimbă oamenii?

Oamenii NU se schimbă din diverse motive:

-nu vor s-o facă;

-nu văd ceva rău în situaţia lor actuală, deci nu văd rostul schimbării;

-nu li se induce necesitatea unei schimbări aşa cum ar trebui:

Nu e suficient să ceri ceva în numele iubirii, e necesar ca celălalt să simtă că schimbarea îl avantajează; „Nu-mi place!” nu-l va schimba pe celălalt.

Dimpotrivă, „mi-ar plăcea”, „ţi-ar sta mult mai bine”, „cred că aşa e mult mai bine”, pot aduce rezultate neaşteptate.

– nu cred că se pot schimba ( -Aşa e felul meu; – Aşa m-am deprins din copilărie; -Nu pot!)

– n-o fac pentru că nici partenerul nu a ţinut cont de cererile lor (- Tu vorbeşti? Ţi-am spus de atâtea ori să nu mai…)

Soluţii?

 

E frustrant să vezi să cel de lângă tine nu ţine cont de părerile tale şi nu vrea să facă nimic. Deja aproape că ai încetat să speri că se mai poate schimba ceva. Ai de ales între a continua resemnat abandonând lupta, de a menţine „asediul” până când celălalt va ceda, sau de a-l părăsi.

Aici intervine regula de aur de pe paginile Bibliei:  “Tot ce voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi la fel…” – Matei 7.12

– Vrem schimbare, trebuie să ne schimbăm.

– Vrem respect, trebuie să respectăm.

– Vrem înţelegere, trebuie să înţelegem.

– Vrem dragoste, trebuie să oferim dragoste.

 

 

Standard

14 gânduri despre „Vreau să te schimb(i)!

 1. Foarte adevarat spui, Alex ! Iar, indemnul de la final este plin de intelepciune si-i demn de urmat! Iti multumesc mult ! O seara minunata iti doresc, Alex ! 🙂

 2. eu nu vreau sa ma schimb 🙂 dar am facut-o , un timp m-am schimbat in rau , dupa mi-am dat seama ca nu imi face bine si am revenit la acel EU , si el a zis …Ma bucur sa redescopar in tine ceea ce m-a atras de la bun inceput 😀 e buna sa nu schimbarea , nici noi nu stim 🙂

 3. eu am inteles asa..
  ca dragostea vine prima data cu o furtuna de hormoni, si ne drogheaza bine!
  apoi incetul cu incetul devenim imuni la drog si incepem sa vedem din ce in ce mai clar..
  apoi dorim sa schimbam omul de care ne-am indragostit
  dar omul respectiv nu se va schimba nicicand pt altcineva..ci doar pt sine..doar daca considera ca merita efortul..
  am un post amuzant..http://personalitateautentica.wordpress.com/2012/02/21/adam-si-eva/
  si inca unul mai serios: http://personalitateautentica.wordpress.com/2012/01/20/dragostea-chimie-sau-mai-mult-de-atat/..

 4. tancu23 zice:

  cat de adevarat… totusi ar trebui sa incercam sa fim realisti, obiectivi in prima luna iar mai apoi sa incercam ca gelozia sa nu puna stapanire.

 5. paradisblonzesc zice:

  hmm. eu cred ca oamenii nu se schimba, ci isi dau arama pe fata 🙂
  aici ma refer la cei care „se schimba in rau”, subit, intr-o relatie. 🙂
  plus ca…atunci cand deja se pune problema ca ti-a tuns parul prea scurt….cred ca mai degraba e bine sa se puna intrebarea „il/o mai iubesc?” 🙂

  • Asta cu părul e la ordinea zilei:D Da, am precizat că de multe ori ne comportăm frumos la început, iar apoi devenim cei „autentici”. Sau la început suntem orbi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.